Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ Κ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.

 

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ:
Η νέα μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που αντικαθιστά πλήρως τη χρήση πετρελαίου αλλά και όλα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Ήρθε η ώρα για οικονομία και ενεργειακή ανεξαρτησία.
Με τον όρο «Γεωθερμία», θα μπορούσε να δημιουργηθεί σύγχυση, διότι ο όρος αναφέρεται στη θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως γεωθερμία ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος για παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακές αλλά και ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές.

ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αβαθής γεωθερμία ονομάζεται η ενέργεια η οποία προέρχεται από τα επιφανειακά στρώματα της Γης. Αντίστοιχα, όταν η ενέργεια αυτή προέρχεται από τα έγκατα της γης χαρακτηρίζεται ως γεωθερμικό δυναμικό. Η εφαρμογή της γεωθερμίας στον κλιματισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων αναφέρεται στην εκμετάλλευση της ενέργειας των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών και των υδάτων - επιφανειακών και υπογείων - που δεν χαρακτηρίζονται ως γεωθερμικό δυναμικό.

Σύμφωνα με τη νέα ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, η γεωθερμική ενέργεια κάτω των 25°C μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση και κλιματισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, με μία απλή άδεια από την τοπική Νομαρχία. Οι περιοχές με γεωθερμικό πεδίο άνω των 25°C, είναι ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου και τη διαχείριση τους έχει το υπουργείο ανάπτυξης.

Η θερμοκρασία των επιφανειακών στρωμάτων του φλοιού της Γης παραμένει σχεδόν σταθερή σε όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια. Αυτή η σχεδόν σταθερή θερμοκρασία είναι αποτέλεσμα της συνεχούς ακτινοβολίας του ηλίου -ηλιακή ενέργεια- και της θερμομόνωσης που παρουσιάζει το εκάστοτε πέτρωμα. Η λειτουργία των γεωθερμικών συστημάτων βασίζεται στη μεταφορά ενεργειακών φορτίων από το έδαφος ή τα υπόγεια ύδατα στον κλιματιζόμενο χώρο και αντίστροφα. Τη χειμερινή περίοδο, μεταφέρεται θερμότητα από το έδαφος στο εσωτερικό του κλιματιζόμενου χώρου ενώ η διαδικασία αντιστρέφεται την περίοδο του καλοκαιριού.

Η αβαθής γεωθερμία είναι μια από τις πλέον καθαρές και ελάχιστα ρυπαντικές μορφές ενέργειας. Τα γεωθερμικά συστήματα μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο και να πολλαπλασιάσουν την αποτελεσματικότητα άλλων συστημάτων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τα θερμικά ηλιακά και τα φωτοβολταϊκά, αλλά και από μόνα τους είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον από τα συμβατικά συστήματα ορυκτών καυσίμων, καθώς μειώνουν τις εκπομπές αέριων ρύπων και τα συνεπακόλουθα προβλήματά τους - όξινη βροχή, φαινόμενο του θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Οικονομική λειτουργία με ετήσιο κόστος μικρότερο από το μισό αντίστοιχο κόστος πετρελαίου.
  • Δροσισμός χωρίς κόστος το καλοκαίρι.
  • Μηδενικό κόστος συντήρησης.
  • Χωρίς λεβητοστάσιο, καμινάδες, δεξαμενή πετρελαίου, ρύπους και έξοδα συντήρησης.
  • ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ


    Η μεταφορά των ενεργειακών φορτίων από το κτίριο στο έδαφος ή στα υπόγεια ύδατα πραγματοποιείται μέσω της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, η οποία παράγει ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης για οικιακές αλλά και ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές. Οι αντλίες θερμότητας είναι ψυκτικές συσκευές οι οποίες αντιστρέφουν την φυσική διεύθυνση της θερμότητας, την εξαναγκάζουν δηλαδή να κατευθυνθεί από ένα ψυχρό μέσο σε ένα άλλο θερμότερο.

    Αντίστοιχες ψυκτικές συσκευές είναι και οι γνωστές αερόψυκτες εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη πτώση της απόδοσης τους σε εξωτερικές θερμοκρασίες άνω των 40°C. Το φαινόμενο εξηγείται θερμοδυναμικά, καθώς η συσκευή πρέπει να αποβάλει θερμότητα σε ένα περιβάλλον ήδη κορεσμένο από θερμικό φορτίο, καταναλώνοντας έτσι μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ιδανική περίπτωση που η κλιματιστική συσκευή μπορούσε να αποβάλλει τη θερμότητα σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον, όπως αυτό του εσωτερικού του εδάφους –ανώτερη θερμοκρασία 20°C-, τότε ο βαθμός απόδοσή της θα ήταν ο βέλτιστος με συνέπεια την μέγιστη εξοικονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια.

    Σε αυτή την αρχή της θερμοδυναμικής βασίζεται η χρήση των γεωθερμικών εναλλακτών, που κατά μια έννοια μεταφέρουν, με τη βοήθεια της αντλίας θερμότητας, τους 20°C του εδάφους μέσα στο κτίριο, καταναλώνοντας έτσι την ελάχιστη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια. Ο υψηλός συντελεστής απόδοσης C.O.P που παρουσιάζει οφείλεται στην σταθερά υψηλή, μη κορεσμένη θερμοκρασία του εδάφους της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας παραμένει σταθερά σε λόγο 5 προς 1. Δηλαδή, για κάθε kw ηλεκτρικής ενέργειας Wηλ που καταναλώνει η αντλία θερμότητας από το οικιακό δίκτυο, αποδίδει 4kw θέρμανσης ή ψύξης αντίστοιχα.
    Το κλειδί για τη λειτουργία του συστήματος, είναι η ιδιότητα που έχει το ψυκτικό μέσο να εξατμίζεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το ψυκτικό υγρό – R407C ή R410A - που χρησιμοποιείται στις αντλίες θερμότητας κτιριακών εγκαταστάσεων, εξατμίζεται στους 5-10°C.

    Η γεωθερμική αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία του γεωεναλλάκτη για την εξάτμιση του υγρού ψυκτικού μέσου και με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας συμπιέζει το αέριο πλέον ψυκτικό μέσο, με στόχο την ανύψωση της πίεσης και θερμοκρασίας του.

    Το αέριο ψυκτικό αποδίδει τη θερμοκρασία του στον κλιματιζόμενο χώρο, όταν έρχεται σε επαφή με το νερό κυκλοφορίας θέρμανσης του κτιρίου, διαμέσου ενός εναλλάκτη θερμότητας. Το θερμό νερό μεταβιβάζεται στο κτίριο με στόχο τη θέρμανση του, ενώ το υγρό πια ψυκτικό μέσο εκτονώνεται για τη πτώση της πίεσης του. Η επανάληψη του κύκλου δημιουργεί τη συνεχή θέρμανση του κτιρίου.

    Στην καλοκαιρινή λειτουργία, αντιστρέφεται ο κύκλος του ψυκτικού δια της βαλβίδας αντιστροφής, με αποτέλεσμα το έδαφος να αποτελεί τον αποδέκτη της θερμότητας, ενώ το κτίριο την πηγή ενέργειας –εξατμιστής-. Η σχηματική απεικόνιση του κύκλου λειτουργίας της γεωθερμικής αντλίας, φαίνεται παραπάνω.
    Πρακτικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια μηχανή που μπορεί να μεταφέρει τη θερμότητα από τον ψυχρό χώρο στον θερμό, ή στη γλώσσα των μηχανικών, από τη «θερμή δεξαμενή» στην «ψυχρή δεξαμενή». Ακριβώς την ίδια δουλειά εκτελεί το οικιακό ψυγείο και το κλιματιστικό μηχάνημα που απαντάται στα σπίτια και στα γραφεία. Μια διαφορά που έχει το ψυγείο με το κλιματιστικό είναι το ότι στο δεύτερο μπορεί να οριστεί από το χρήστη η θερμή και ψυχρή δεξαμενή. Το καλοκαίρι ορίζουμε θερμή δεξαμενή το περιβάλλον και ψυχρή τον εσωτερικό χώρο (επιλέγοντας λειτουργία ψύξης) και το μηχάνημα αποβάλλει στο περιβάλλον τη θερμότητα του σπιτιού. Το χειμώνα ορίζουμε θερμή δεξαμενή τον εσωτερικό χώρο και ψυχρή το περιβάλλον (επιλέγοντας λειτουργία θέρμανσης) και το μηχάνημα αποβάλλει τη θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον μέσα στο σπίτι.

     

    Ανοιχτό γεωθερμικό σύστημα

    Χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η άντληση και επαναφορά υδάτων –υπογείων ή επιφανειακών- και η θερμική εκμετάλλευση τους. Το νερό αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα -υπέδαφος, θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι-, διέρχεται από την αντλία θερμότητας όπου απορροφά ή αποδίδει θερμότητα και κατόπιν επανεισάγεται στην ίδια πηγή. Το γεωθερμικό σύστημα ανοιχτού τύπου είναι οικονομικότερο κατασκευαστικά από τους κλειστούς γεωεναλλάκτες, αλλά ενδείκνυται σε περιοχές με πλούσια υδροφορία και μόνο όταν η κατώτερη στάθμη άντλησης από την γεώτρηση δεν υπερβαίνει τα 50 μέτρα.

    Ο σχεδιασμός του γεωθερμικού εναλλάκτη ανοιχτού κυκλώματος υπεδαφικού υδροφόρου περιλαμβάνει συνήθως δύο γεωτρήσεις, μία παραγωγική –στην οποία εμβαπτίζεται η υποβρύχια αντλία- και μία επανεισαγωγής.

    Σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την λειτουργία αλλά και το βαθμό απόδοσης των υπεδαφικών ανοιχτών συστημάτων είναι:
    α. Η ποιότητα του υπόγειου νερού ώστε να μην δημιουργούνται διαβρώσεις ή φραξίματα στην υποβρύχια αντλία από σωματίδια στο νερό.
    β. Η ποιότητα της γεώτρησης και ειδικά ο τρόπος κατασκευής, η χαλίκωση γύρω από το φίλτρο και η σταθεροποίηση των διαφορετικών σχηματισμών του υπεδάφους.
    γ. Ο σχεδιασμός των γεωτρήσεων όσον αφορά την απόσταση μεταξύ της γεώτρησης άντλησης και αυτής της επαναφοράς, η διάμετρος της γεώτρησης και της εσωτερικής σωλήνωσης.
    δ. Αρτεσιανά νερά παρουσιάζουν μεταβολές στις θερμοκρασίες του νερού και μεταβάλλουν τους συντελεστές απόδοσης.

    Σε περιπτώσεις που η γειτνίαση με τη θάλασσα ή με λίμνη είναι τέτοια που να επιτρέπει την χρήση της, δεν υπάρχει ανάγκη για διάνοιξη γεωτρήσεων αφού με ένα απλό υδραυλικό δίκτυο το νερό προσάγεται και απάγεται από την αντλία θερμότητας μέσω ενός κυκλοφορητή. Φυσικά στα συστήματα αυτά και ειδικά στης θάλασσας, είναι απαραίτητος ο ενδιάμεσος εναλλάκτης θερμότητας από τιτάνιο -Ti-, ή ντουραλουμίνιο -Ni/Cu-, για να προστατεύει τα εσωτερικά κυκλώματα της αντλίας θερμότητας από το υφάλμυρο νερό.

    Ανοιχτό γεωθερμικό σύστημα
    ΕΝΑΛΑΚΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

     

    Κατακόρυφο κλειστό γεωθερμικό σύστημα

    Το μέγεθος του διαθέσιμου ελεύθερου χώρου και η σύσταση του υπεδάφους καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τύπο του γεωθερμικού εναλλάκτη. Ο κάθετος γεωεναλλάκτης κλειστού κυκλώματος εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις με περιορισμένο περιβάλλοντα χώρο και σε περιοχές με αδυναμία πρόσληψης νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα. Το πλήθος των γεωτρήσεων είναι συνάρτηση της ισχύος της εγκατάστασης, ενώ η απόδοσή των κατακόρυφων συστημάτων παρουσιάζει σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Σημαντικό πλεονέκτημα των κάθετων συστημάτων αποτελεί το γεγονός της γρήγορης αποκατάστασης των θερμοκρασιακών διαταραχών του υπεδάφους, οι οποίες προκαλούνται από την εκμετάλλευση του θερμικού περιεχομένου του.

    Ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση και η δοκιμαστική λειτουργία των γεωθερμικών εναλλακτών περιγράφονται λεπτομερώς και ακολουθούν το γερμανικό πρότυπο VDI 4460. Σύμφωνα με αυτό, η ανάπτυξη του κατακόρυφου γεωθερμικού εναλλάκτη γίνεται με τις παρακάτω γενικές προδιαγραφές.

    α. Η διάμετρος της κάθε γεώτρησης είναι 6-8” και το βάθος τους κυμαίνεται μεταξύ 60 –120m.
    β. Στα γεωθερμικά συστήματα θέρμανσης-ψύξης, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση σωληνώσεων από ακτινοδικτυομένο πολυαιθυλένιο Pex για την εξασφάλιση της λειτουργίας σε βάθος χρόνου. Μετά την τοποθέτηση του δικτύου, γίνεται η πλήρωση των γεωτρήσεων με θερμοαγώγιμο μίγμα (τσιμέντο, μπετονίτης ή με το παράγωγο διάνοιξης της ίδιας της γεώτρησης).
    γ. Η απόσταση μεταξύ των κάθετων γεωτρήσεων, προτείνεται να είναι μεγαλύτερη των 6m για την αποφυγή τοπικού θερμικού κορεσμού του υπεδάφους.
    δ. Η μέση απόδοση του κάθετου γεωθερμικού εναλλάκτη κυμαίνεται μεταξύ 35–65w/m ανάλογα με τα γεωλογικά στοιχεία του υπεδάφους και τη συνεχή απαίτηση σε μέγιστο φορτίο.

    Κατακόρυφο κλειστό γεωθερμικό σύστημα
    ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΓΕΩΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ

     

    Οριζόντιο κλειστό γεωθερμικό σύστημα

    Ο οριζόντιος γεωεναλλάκτης κατασκευάζεται σε σκάμμα ορισμένης επιφάνειας στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου σε βάθος 1,0-2,5m και με πυκνότητα σωληνώσεων 0,5-0,8m. Στο επίπεδο αυτό αναπτύσσεται το οριζόντιο σύστημα αποτελούμενο από κυκλώματα σωλήνων δικτυωμένου πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας μέγιστου μήκους 100m, τα οποία μέσω των επιμέρους συλλεκτών οδηγούνται στην αντλία θερμότητας.

    Στο οριζόντιο κλειστό γεωθερμικό σύστημα το υπέδαφος λειτουργεί και ως εποχιακή αποθήκη θερμικής και ψυκτικής ενέργειας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην υψηλότερη απόδοση της εγκατάστασης.

    Τα οριζόντια γεωθερμικά συστήματα αποτελούν ίσως την οικονομικότερη κατασκευαστική λύση από οποιοδήποτε άλλο γεωθερμικό σύστημα. Η απαιτούμενη έκταση που είναι αναγκαία είναι συνάρτηση των θερμικών και ψυκτικών απαιτήσεων του κτιρίου. Για την διαστασιολόγηση του γεωθερμικού εναλλάκτη, απαιτείται η γνώση των θερμοκρασιών του εδάφους και των θερμικών αποκρίσεων στο βάθος εγκατάστασης.

    Επιπρόσθετα, καθορίζονται η περιοχή εγκατάστασης, η αντίσταση του εδάφους και του σωλήνα, καθώς και τα όρια μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας του διαλύματος που εισέρχεται στην αντλία θερμότητας. Η απόδοση του οριζοντίου εναλλάκτη κυμαίνεται μεταξύ 20-35w/m2-1, ανάλογα με τα γεωλογικά στοιχεία του υπεδάφους.

    Οριζόντιο κλειστό γεωθερμικό σύστημα
    ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΓΕΩΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ

    ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

     

    Ο Gerd Niemoeller, ο εφευρέτης του, λέει ότι το 36 τετραγωνικών χάρτινο σπίτι ζυγίζει μόλις 800kg (1,763lb) – πιο ελαφρύ από ένα VW Golf. «Χωρίς τη θεμελίωση, ολόκληρο το σπίτι ζυγίζει περίπου 400kg,» λέει ο μηχανικός σχεδιασμού. Εντούτοις, δεν πρόκειται να το παρασύρει ο αέρας. Το βασικό υλικό κατασκευής είναι κυτταρίνη εμποτισμένη με ρητίνη που παράγεται από ανακυκλωμένο χαρτόνι και εφημερίδες.
    Αν προστεθεί η θερμότητα και την πίεση και το χαρτί γίνεται εξαιρετικά σταθερό. Το εσωτερικό των προκατασκευασμένων πανέλων μοιάζει με τις κηρήθρες: κάθε μια από τις μονάδες γεμίζει με κενό αέρος. Το αποτέλεσμα: ένας ισχυρός και σταθερός εξωτερικός τοίχος, καλά μονωμένος. Μια παρόμοια κατασκευαστική τεχνική κατασκευής χρησιμοποιείται στα αεροσκάφη και στα μεγάλης ταχύτητας γιοτ.

     

    «Αλλά δουλεύουν με το αλουμίνιο και άλλα κράματα, που είναι ακριβά, χρονοβόρα, και ενεργοβόρα» επισημαίνει ο κ. Niemoeller, ο οποίος έχει κατοχυρώσει την εφεύρεση με το όνομα της ελβετικής επιχείρησής του The Wall AG «Δεν είναι κατάλληλο για τον τρίτο κόσμο.» Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να δημιουργηθούν έξυπνα σπίτια το συντομότερο δυνατό για τους πρόσφυγες και φτωχούς.
    «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν από τις χώρες τους, έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους προκειμένου να επιζήσουν,» λέει ο 58χρονος μηχανικός. «Ο αριθμός των μεταναστών, των πρόσφυγες που ζουν σε αυτοσχεδιαζόμενες κατοικίες, πρόκειται να αυξηθεί λόγω των κλιματικών αλλαγών, και εμείς προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση.» Μια εναλλακτική λύση, δηλαδή, για τα μεταλλικά επικλινή πρόχειρα κατασκευασμένα υπόστεγα που τόσο συχνά βλέπουμε στα υποβαθμισμένα αστικά κέντρα του αναπτυσσόμενου κόσμου.
    Το σπίτι έχει οκτώ χτιστά μονά και διπλά κρεβάτια και μια μονωμένη βεράντα που στεγάζει ένα ντους και μια τουαλέτα. Έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τη γερμανική αναπτυξιακή εταιρία GTZ, και με τον αρχιτέκτονα Dirk Donath, από το πανεπιστήμιο Bauhaus στο Weimar.
    Εκτός από τον χώρο για ύπνου, υπάρχουν ράφια, ένα τραπέζι και πάγκοι. «Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε μια οικογένεια να μπορεί να σφάξει ένα ζώο στη βεράντα, να το πλύνει στο ντους και να το κρεμάσει, μαζί με τα ψάρια, σε μια ενσωματωμένη περιοχή πλυσίματος.» Ολόκληρος ο τοίχος της κουζίνας μπορεί να ανοίξει για να αεριστεί ο χώρος και για να καταρριφθούν τα όρια μεταξύ του μέσα και του έξω.
    Οι πρώτες έρευνες έχουν γίνει από την εταιρία «Delta State oil developers» στη Νιγηρία, και από την Ανγκόλα. Περισσότερα από 2.000 σπίτια έχουν παραγγελθεί από μια άλλη νιγηριανή επιχείρηση. Οι αντιπροσωπείες αναπτυξιακής ενίσχυσης εξετάζουν εάν τα σπίτια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν εκείνων που φεύγουν λόγω της επιδημίας χολέρας από τη Ζιμπάμπουε. Η Νότια Αμερική, επίσης, ενδιαφέρεται.
    Ο στόχος είναι να χτιστούν οι μηχανισμοί στη βόρεια Γερμανία, κοντά στο Κίελο, και να σταλούν έπειτα, μαζί με τις πρώτες ύλες, στην εκάστοτε χώρα. Τα σπίτια τοποθετούνται έπειτα μαζί στα κατάλληλα σημεία, δημιουργώντας τοπικές δουλειές και μειώνοντας τα έξοδα μεταφοράς.
    Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιηθούν τα χάρτινα σπίτια στην Ευρώπη.
    Τα πανέλα είναι ανθεκτικά στη βροχή - και δεν είναι υποχρεωτικό να σφάζονται αγελάδες στη βεράντα.

    ΛΕΒΗΤΕΣ ΙΟΝΤΩΝ

     

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΙΟΝΤΩΝ?

    Οι  λέβητες θέρμανσης ιόντων είναι εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης από τη θέρμανση με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, παραδοσιακή ηλεκτρική θέρμανση. Η πηγή ενέργειας για θέρμανση ιόντων είναι ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο, η νέα τεχνολογία καθιστά πολύ οικονομική.
    Η διαδικασία της θέρμανσης ιόντων στο λέβητα πραγματοποιείται σε βάρος της αγωγιμότητας ιόντων. Θετικά και αρνητικά ιόντα κινούνται τα αντίστοιχα ηλεκτροδία, ενώ παρέχει θερμική ενέργεια
    .

     

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΕΝΑΝ ΛΕΒΗΤΑ ΙΟΝΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ?

    1. Η εγκατάσταση του συστήματος είναι πολύ φθηνότερη από οποιαδήποτε εγκατάσταση θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
    2. Πολύ μικρό μέγεθος –το μόνο που χρειάζεστε είναι 1 m2 (τετραγωνικό) στον τοίχο του σπιτιού σας για την εγκατάσταση του συστήματος. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θέση το χώρο, ούτε χώρος αποθήκευσης για το πετρέλαιο, το ξύλο, δεν χρειάζονται ειδικό χώρο όπου να εγκαταστήστε τη συσκευή.
    3. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον , οχι ξανά καπνό, οχι ξανά μυρωδιά πετρελαίου στο σπίτι.
    4. Γρήγορή εγκατάσταση - οι ειδικοί μας χρειάζονται μόνο περίπου 5 ώρες για να εγκαταστήσουν το σύστημα στο σπίτι σας. Θα έρθουν το πρωί και θα έχετε ζεστό σπίτι το απόγευμα.
    5. ΦΤΗΝΟ στην εκμετάλλευση - είναι πολύ φθηνότερα στην εκμετάλλευση από θέρμανσης με πετρέλαιο.

    6. Ο λέβητας θέρμανσης ιόντων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με οποιαδήποτε υπάρχουσα εγκατάσταση θέρμανσης, είτε πρόκειται για καλοριφέρ, fan coil ή θερμαινόμενο δάπεδο. Θα εγκαταστήσουμε το σύστημα σε μόνο 5 ώρες και αντικαταστήσουμε το νερό στο σύστημά σας με υγρά για θερμάνση ιόντων.

    7. Είναι δυνατόν να συνδυαστούν στο σπίτι σας με οποιαδήποτε υπάρχουσα εγκατάσταση για θέρμανση και με fan coil θα δροσίσει το σπίτι σας το καλοκαίρι.

     

    ΠΩΣ Κ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ?

     

    ΠΩΣ:

    -η διαδικασία της θέρμανσης στον λέβητα θέρμανσης ιόντων είναι εντελώς διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέρμανσης. Η διαδικασία θέρμανσης γίνεται με αγωγιμότητα ιόντων. Θετικά και αρνητικά ιόντα του μεταφορέα θερμότητας κινούνται στα αντίστοιχα ηλεκτρόδια, ενώ παρέχει θερμική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος που ο λέβητας θέρμανσης ιόντων μπορεί να παράγει θερμότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μπορείτε να έχετε το καλοριφέρ σας ζεστό σε μερικά λεπτά. Είναι πολύ πιο γρήγορο από κάθε άλλο «παλιάς »γενιάς θερμαντικού συστήματος.
    -κατά την εγκατάσταση του λέβητα θέρμανσης ιόντων «ION HEATER», δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα καλοριφέρ σας, σωλήνες, κλπ. Οι ειδικοί μας θα εγκαταστήσουν τον λέβητα θέρμανσης ιόντων και θα το συνδέσουν στο ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας. Αν θέλετε, μπορείτε να λειτουργήσετε τα ήδη υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης (πετρέλαιο, pellet, φυσικό αέριο, κλπ.) παράλληλα με το σύστημα θέρμανσης ιόντων «ION HEATER». Θα εγκαταστήσουμε τον λέβητα θέρμανσης ιόντων «ION HEATER» και θα αντικαταστήσουμε το νερό από τα θερμαντικά σώματα σας, με ένα ειδικό υγρό οικολογικό που φυλάει από τη ρύπανση τους σωλήνες και τα θερμαντικά σώματα. Αυτό το υγρό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε άλλο σύστημα θέρμανσης-είτε πρόκειται για πετρέλαιο, pellet ή φυσικό αέριο
    .

    ΠΟΣΟ:

    -η διαδικασία της θέρμανσης στον λέβητα θέρμανσης ιόντων είναι εντελώς διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέρμανσης. Η διαδικασία θέρμανσης γίνεται με αγωγιμότητα ιόντων. Θετικά και αρνητικά ιόντα του μεταφορέα θερμότητας κινούνται στα αντίστοιχα ηλεκτρόδια, ενώ παρέχει θερμική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος που ο λέβητας θέρμανσης ιόντων μπορεί να παράγει θερμότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μπορείτε να έχετε το καλοριφέρ σας ζεστό σε μερικά λεπτά. Είναι πολύ πιο γρήγορο από κάθε άλλο «παλιάς »γενιάς θερμαντικού συστήματος.
    -κατά την εγκατάσταση του λέβητα θέρμανσης ιόντων «ION HEATER», δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα καλοριφέρ σας, σωλήνες, κλπ. Οι ειδικοί μας θα εγκαταστήσουν τον λέβητα θέρμανσης ιόντων και θα το συνδέσουν στο ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας. Αν θέλετε, μπορείτε να λειτουργήσετε τα ήδη υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης (πετρέλαιο, pellet, φυσικό αέριο, κλπ.) παράλληλα με το σύστημα θέρμανσης ιόντων «ION HEATER». Θα εγκαταστήσουμε τον λέβητα θέρμανσης ιόντων «ION HEATER» και θα αντικαταστήσουμε το νερό από τα θερμαντικά σώματα σας, με ένα ειδικό υγρό οικολογικό που φυλάει από τη ρύπανση τους σωλήνες και τα θερμαντικά σώματα. Αυτό το υγρό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε άλλο σύστημα θέρμανσης-είτε πρόκειται για πετρέλαιο, pellet ή φυσικό αέριο
    .

    ΣΥΝΟΛΙΚΑ:

    Για ένα σπίτι 120 τμ εξοικονομείτε ΕΥΡΩ 343 το μήνα!

     

    ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΕΒΗΤΩΝ ΙΟΝΤΩΝ.

    • μικρό μέγεθος (για την εγκατάσταση ενός λέβητα χρειάζεστε 1 τετραγωνικό μέτρο στον τοίχο σε οποιοδήποτε δωμάτιο),
    • αθόρυβη λειτουργία,
    • η δυνατότητα του προγραμματισμού λειτουργίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας η οποία μειώνει το κόστο για τη θέρμανση,
    • γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση του λέβητα ιόντων,
    • την απουσία της καύσης και, κατά συνέπεια, η ασφάλεια κατά τις φωτιάς, κατά των εκρήξεων και η έλλειψη ζήτησης για καύσιμα
    • η δυνατότητα εγκατάστασης ενός νέου συστήματος θέρμανσης σε κάθε νέο κτίριο και σε ένα προϋπάρχον σύστημα θέρμανσης,
    • η δυνατότητα παράλληλης σύνδεσης με άλλες λέβητες θερμότητας,
    • Δεν παγώνει -το συστήματα -οι λέβητες θερμότητας ιόντων δεν παγώνουν έως -40 ° C),
    • περιβαλλοντική αξία,
    • την εξοικονόμηση ενέργειας της νέας γενιάς της αυτοματοποίηση
    • Πρώτης  κατηγορίας με την ηλεκτρική ασφάλεια (πιστοποιητικό Nr. T25D07, T37D08), σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΙΟΝΤΩΝ?

    Η διαδικασία της θέρμανσης στο λέβητα ιόντων πραγματοποιείται σε βάρος της αγωγιμότητας ιόντων. Θετικά και αρνητικά ιόντα κινούνται προς τα αντίστοιχα ηλεκτρόδια, παρέχοντας ταυτόχρονα θερμική ενέργεια.

    ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΙΟΝΤΩΝ?

    Ο λεβήτας ιόντων είναι κατάλληλο για τη θέρμανση σε μεμονωμένα σπίτια, διαμερίσματα, γκαράζ, κατασκευές και εγκαταστάσεις αποθήκευσης,σε κάθε θερμαινόμενο χώρο. Αυτό μπορεί να είναι σύστημα θέρμανσης με καλοριφέρ, ζεστό πάτωμα, λέβητες ζεστού νερού, σε συνδυασμό και με  συστήματα για ψυξή

    Χρησιμοποιείται σε υβριδικά συστήματα:
    · Στερεά / αερίου / κόκκους / λέβητα πετρελαίου + λέβητα ιόντων,
    · Τζάκι + λέβητα ιόντων ,
    · Ηλιακός συλλέκτης + λέβητα ιόντων.

    Mεταφορείς θερμότητας για λέβητες θέρμανσης ιόντων


    Μεταφορείς θερμότητας - υγρό, το οποίο μεταδίδει τη θερμότητα από τους λέβητες θέρμανσης ή κ.λπ., για συσκευές θέρμανσης (καλοριφέρ, κ.λπ.).

    Όταν σε συστήματα θέρμανσης ως φορέας θερμότητας χρησιμοποιείται κανονικό ύδωρ, και ο καταναλωτής βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις. Το νερό περιέχει στη σύνθεση  του διάφορα άλατα και προσμείξεις,και έτσι δεν είναι μόνο η διάβρωση των θερμαντικών στοιχείων του συστήματος, αλλά και το σχηματισμό των αλάτων, βιολογικών υφαλοχρωματισμούς σε επιφάνειες θέρμανσης , η οποία επηρεάζει την κατάσταση και τη συντήρηση του συνόλου του συστήματος θέρμανσης. Επιπλέον, το νερό ως ψυκτικό υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη θετική θερμοκρασίες (> 0 ˚ C).

    Εκτός από όλες τις συνήθεις απαιτήσεις που ισχύουν για το μεταφορέα θερμότητας:
    * δεν υπάρχουν μηχανικά προσθέτοντα,
    * έλλειψη διάβρωσης δραστηριότητας,
    * απουσία τοξικών στοιχείων και την ικανότητα να αυτό-ανάφλεξη.

    Με λέβητες ιόντων υπάρχει άλλη απαίτηση –είναι η καλύτερη δυνατή ηλεκτρική αντίσταση και υψηλή σταθερότητα ιόντων.

    Μερικές φορές χρησιμοποιείται στα συστήματα θέρμανσης αυτοκινήτων αντιψυκτική (όπως Tosol), λόγω των χημικών και των δεικτών υγείας δεν έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό και τη χρήση τους ως ρευστότητα και χαμηλή ψύξη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εξοπλισμό θέρμανσης και την υγεία των καταναλωτών.

    Αντίθετα από τα υπάρχοντα αντιψυκτικά για τα συστήματα θέρμανσης, στο μεταφορέα θερμότητας έχουν προσθέσει τα πρόσθετα για την πρόληψη σχηματισμού κλίμακας στους τοίχους των εναλλακτών θερμότητας, καθώς και πρόσθετα για την επιβράδυνση της διάβρωσης, αντι-αφρίζω, σταθεροποιητες και ειδικά πρόσθετα για να εξασφαλιστεί  αποτελεσματικά η απόδοση του λέβητα ιόντων (ηλεκτροδίων) .

    ΣΥΝΘΕΣΗ: O μεταφορέας θερμότητας περιέχει προπυλενίου, αντιδιαβρωτικά πρόσθετα, αντι-αφρίζω, σταθεροποιητής για  τα πρόσθετα, ειδικά πρόσθετα.

    ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

    • Δεν  καταψύχετε σε θερμοκρασίες έως -40 ˚ C
    • Αποτρέπει διάβρωση των συσκευών θέρμανσης,
    • Δεν χαλάσει η συμπύκνωση,
    • Αποτρέπει σχηματισμό της κλίμακας και βιολογικών υπολειμμάτων στις επιφάνειες των συσκευών θέρμανσης,
    • Σημείο βρασμού 120 ˚ C,
    • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες, τη διάρκεια ζωής του συστήματος θέρμανσης, δεν ειναι λιγότερο από 5 χρόνια,
    • Παρέχει ένα σταθερό και χαμηλού κόστους λέβητας ιόντων.

    Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

     

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

    Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας , ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Ο όρος «ήπιες» αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους. Καταρχάς, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι οι ΑΠΕ θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.

    Ως «ανανεώσιμες πηγές» θεωρούνται γενικά οι εναλλακτικές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (π.χ. του πετρελαίου ή του άνθρακα), όπως η ηλιακή και η αιολική. Ο χαρακτηρισμός «ανανεώσιμες» είναι κάπως καταχρηστικός, μιας και ορισμένες από αυτές τις πηγές, όπως η γεωθερμική ενέργεια δεν ανανεώνονται σε κλίμακα χιλιετιών. Σε κάθε περίπτωση οι ΑΠΕ έχουν μελετηθεί ως λύση στο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Τελευταία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από πολλά μεμονωμένα κράτη, υιοθετούνται νέες πολιτικές για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προάγουν τέτοιες εσωτερικές πολιτικές και για τα κράτη μέλη. Οι ΑΠΕ αποτελούν τη βάση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας και κεντρικό σημείο εστίασης της σχολής των οικολογικών οικονομικών, η οποία έχει κάποια επιρροή στο οικολογικό κίνημα.

     

    Γενικά

    Οι ήπιες μορφές ενέργειας βασίζονται κατ' ουσίαν στην ηλιακή ακτινοβολία, με εξαίρεση τη γεωθερμική ενέργεια, η οποία είναι ροή ενέργειας από το εσωτερικό του φλοιού της γης, και την ενέργεια απ' τις παλίρροιες που εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα. Οι βασιζόμενες στην ηλιακή ακτινοβολία ήπιες πηγές ενέργειας είναι ανανεώσιμες, μιας και δεν πρόκειται να εξαντληθούν όσο υπάρχει ο ήλιος, δηλαδή για μερικά ακόμα δισεκατομμύρια χρόνια. Ουσιαστικά είναι ηλιακή ενέργεια "συσκευασμένη" κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο: η βιομάζα είναι ηλιακή ενέργεια δεσμευμένη στους ιστούς των φυτών μέσω της φωτοσύνθεσης, η αιολική εκμεταλλεύεται τους ανέμους που προκαλούνται απ' τη θέρμανση του αέρα ενώ αυτές που βασίζονται στο νερό εκμεταλλεύονται τον κύκλο εξάτμισης-συμπύκνωσης του νερού και την κυκλοφορία του. Η γεωθερμική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη, καθώς τα γεωθερμικά πεδία κάποια στιγμή εξαντλούνται.

    Χρησιμοποιούνται είτε άμεσα (κυρίως για θέρμανση) είτε μετατρεπόμενες σε άλλες μορφές ενέργειας (κυρίως ηλεκτρισμό ή μηχανική ενέργεια). Υπολογίζεται ότι το τεχνικά εκμεταλλεύσιμο ενεργειακό δυναμικό απ' τις ήπιες μορφές ενέργειας είναι πολλαπλάσιο της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Η υψηλή όμως μέχρι πρόσφατα τιμή των νέων ενεργειακών εφαρμογών, τα τεχνικά προβλήματα εφαρμογής καθώς και πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση του παρόντος στάτους κβο στον ενεργειακό τομέα εμπόδισαν την εκμετάλλευση έστω και μέρους αυτού του δυναμικού.

    Το ενδιαφέρον για τις ήπιες μορφές ενέργειας ανακινήθηκε τη δεκαετία του 1970, ως αποτέλεσμα κυρίως των απανωτών πετρελαϊκών κρίσεων της εποχής, αλλά και της αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής από τη χρήση κλασικών πηγών ενέργειας. Ιδιαίτερα ακριβές στην αρχή, ξεκίνησαν σαν πειραματικές εφαρμογές. Σήμερα όμως λαμβάνονται υπόψη στους επίσημους σχεδιασμούς των ανεπτυγμένων κρατών για την ενέργεια και, αν και αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό της ενεργειακής παραγωγής, ετοιμάζονται βήματα για παραπέρα αξιοποίησή τους. Το κόστος δε των εφαρμογών ήπιων μορφών ενέργειας πέφτει συνέχεια τα τελευταία είκοσι χρόνια και ειδικά η αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά και η βιομάζα, μπορούν πλέον να ανταγωνίζονται στα ίσα παραδοσιακές πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια. Ενδεικτικά, στις Η.Π.Α. ένα 6% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010 το 25% της ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως υδροηλεκτρικά και βιομάζα).

     

    Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

    Πλεονεκτήματα
    • Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα.
    • Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα.
    • Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου.
    • Είναι ευέλικτες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
    • Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής.
    • Επιδοτούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις.
    Μειονεκτήματα
    • Έχουν αρκετά μικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 30% ή και χαμηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης. Γι' αυτό το λόγο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας.
    • Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων.
    • Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται.
    • Για τις αιολικές μηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κομψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκατάστασης (π.χ. σε πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν λυθεί.
    • Για τα υδροηλεκτρικά έργα λέγεται ότι προκαλούν έκλυση μεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω απ' το νερό κι έτσι συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

     

    Είδη ήπιων μορφών ενέργειας

    • Αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιήθηκε παλιότερα για την άντληση νερού από πηγάδια καθώς και για μηχανικές εφαρμογές (π.χ. την άλεση στους ανεμόμυλους). Έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως για ηλεκτροπαραγωγή.
    • Ηλιακή ενέργεια. Χρησιμοποιείται περισσότερο για θερμικές εφαρμογές (ηλιακοί θερμοσίφωνες και φούρνοι) ενώ η χρήση της για την παραγωγή ηλεκτρισμού έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, με την βοήθεια της πολιτικής προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Υβριδικό αυτόνομο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούμενο από φωτοβολταϊκή συστοιχία, ανεμογεννήτρια, εφεδρικό Η/Ζ και συσσωρευτές

    • Υδραυλική ενέργεια. Είναι τα γνωστά υδροηλεκτρικά έργα, που στο πεδίο των ήπιων μορφών ενέργειας εξειδικεύονται περισσότερο στα μικρά υδροηλεκτρικά. Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.
    • Βιομάζα. Χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες των φυτών (κυρίως αποβλήτων της βιομηχανίας ξύλου, τροφίμων και ζωοτροφών και της βιομηχανίας ζάχαρης) με σκοπό την αποδέσμευση της ενέργειας που δεσμεύτηκε απ' το φυτό με τη φωτοσύνθεση. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστικά απόβλητα και απορρίμματα. Μπορεί να δώσει βιοαιθανόλη και βιοαέριο, που είναι καύσιμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα παραδοσιακά. Είναι μια πηγή ενέργειας με πολλές δυνατότητες και εφαρμογές που θα χρησιμοποιηθεί πλατιά στο μέλλον.
    • Γεωθερμική ενέργεια. Προέρχεται από τη θερμότητα που παράγεται απ' τη ραδιενεργό αποσύνθεση των πετρωμάτων της γης. Είναι εκμεταλλεύσιμη εκεί όπου η θερμότητα αυτή ανεβαίνει με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια, π.χ. στους θερμοπίδακες ή στις πηγές ζεστού νερού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε απευθείας για θερμικές εφαρμογές είτε για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η Ισλανδία καλύπτει το 80-90% των ενεργειακών της αναγκών, όσον αφορά τη θέρμανση, και το 20%, όσον αφορά τον ηλεκτρισμό, με γεωθερμική ενέργεια.
    • Ενέργεια από τη θάλασσα
      • Ενέργεια από παλίρροιες. Εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα του Ήλιου και της Σελήνης, που προκαλεί ανύψωση της στάθμης του νερού. Το νερό αποθηκεύεται καθώς ανεβαίνει και για να ξανακατέβει αναγκάζεται να περάσει μέσα από μια τουρμπίνα, παράγοντας ηλεκτρισμό. Έχει εφαρμοστεί στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και αλλού.
      • Ενέργεια από κύματα. Εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας.
      • Ενέργεια από τους ωκεανούς. Εκμεταλλεύεται τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα στρώματα του ωκεανού, κάνοντας χρήση θερμικών κύκλων. Βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.

    αναδημοσίευση από http://el.wikipedia.org/wiki/Ανανεώσιμες_πηγές_ενέργειας

            ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

            Κάθε παρέμβαση η οποία μπορεί να αναβαθμίσει ενεργειακά ένα κτίριο,κάθε ενέργεια που μειώνει τις ανάγκες του κτιρίου
            για ψύξη-θέρμανση,κάθε κίνηση που μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου και κατά συνέπεια εξοικονομεί χρήματα.
            Τέτοιες παρεμβάσεις είτε αφορούν το ίδιο το κτίριο ( ΚΕΛΥΦΟΣ ) προχωρώντας στη  θωράκιση του εξωτερικά μονώνοντας το, είτε αντικαθιστώντας λειτουργικά συστήματα του κτιρίου με νέας τεχνολογίας και χαμηλότερης κατανάλω

            ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

            • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
            • ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
            • ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ

            Blogger news

            1 2 3 4 5