Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ?

 

Πώς θα διαλέξω το είδος θέρμανσης που με συμφέρει ?

Δεκάδες αναλύσεις έχουν γραφτεί σε μια προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα «ποιο καύσιμο είναι πιο οικονομικό» με το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να είναι απογοητευτικό: ο καταναλωτής δέχεται καταιγισμό πληροφοριών, οι οποίες συχνά είναι ανακριβείς, με συνέπεια να… μπερδεύεται χωρίς να έχει λάβει απάντηση στο αρχικό ερώτημα.

Παρά το «χάος» ωστόσο που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, τα πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχετικά απλά εάν αναλογιστούμε ότι ουσιαστικά το πόσο θα μας κοστίσει η θέρμανσή μας – όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου και όχι την αρχική εγκατάσταση – έχει να κάνει με 3 βασικούς παράγοντες:

1. Ποιες είναι οι ανάγκες θέρμανσής μας σε kWh,

2. την ποσότητα του καυσίμου που θα χρειαστεί να καταναλώσουμε για να καλύψουμε τις παραπάνω ανάγκες και, τέλος,

3. την τιμή κάθε καυσίμου, η οποία σε συνδυασμό με την απόδοση του συστήματός μας (πχ του καυστήρα πετρελαίου) θα μας δώσει το συνολικό κόστος που απαιτείται για τη θέρμανσή μας.

Πόσες kWh θα χρειαστώ για τη θέρμανσή μου το χειμώνα;

Οι θερμαντικές μας ανάγκες σε kWh είναι μια παράμετρος η οποία εξαρτάται από επί μέρους στοιχεία όπως για παράδειγμα σε ποια περιοχή της χώρας κατοικούμε ή το εάν το σπίτι μας είναι θερμομονωμένο ή όχι.

Σίγουρα, ένας ακριβής υπολογισμός απαιτεί ειδική μελέτη από Μηχανολόγο Μηχανικό.

Ωστόσο, μπορούμε για κάθε περίπτωση να δώσουμε μια τάξη μεγέθους η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας πρώτος οδηγός για τους υπολογισμούς μας:

- Νότια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 35 kWh/m2/έτος

Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 115 kWh/m2/έτος

Πολυκατοικία με μόνωση: 25 kWh/m2/έτος

Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 95 kWh/m2/έτος

- Κεντρική Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 55 kWh/m2/έτος

Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 185 kWh/m2/έτος

Πολυκατοικία με μόνωση: 45 kWh/m2/έτος

Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 145 kWh/m2/έτος

- Βόρεια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 75 kWh/m2/έτος

Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 245 kWh/m2/έτος

Πολυκατοικία με μόνωση: 65 kWh/m2/έτος

Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 195 kWh/m2/έτος

Βεβαίως υπάρχουν και οι «ενδιάμεσες» καταστάσεις. Για παράδειγμα, σπίτι όχι εντελώς χωρίς μόνωση, αλλά όμως μη επαρκώς μονωμένο. Ή περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα αλλά με θερμότερο μικροκλίμα. Για να ξέρουμε λοιπόν πόσες ακριβώς KWh απαιτούνται για τη θέρμανση του σπιτιού μας, απαιτείται, όπως προαναφέρθηκε η μέτρηση από Μηχανολόγο Μηχανικό.

Τι ποσότητα καυσίμου θα χρειαστεί να καταναλώσω και πόσο θα μου κοστίσει;

Αφού υπολογίσουμε τις kWh που θα χρειαστούμε, το επόμενο βήμα είναι, βάσει αυτής της κατανάλωσης και της θερμογόνου δύναμης κάθε καυσίμου, δηλ. του πόσο «αποδίδει», να υπολογίσουμε ποιά ποσότητα καυσίμου θα χρειαστούμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.

Έχουμε λοιπόν:

Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9 KWh/lt. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει 11,9 KWh θερμικής ενέργειας. Ωστόσο, η τελική αποδιδόμενη θερμική ενέργεια εξαρτάται από το βαθμό απόδοσης του καυστήρα μας. Θεωρώντας, για παράδειγμα, βαθμό απόδοσης 90%, για κάθε kWh θέρμανσης που θα χρειαστούμε, απαιτούνται: 1/(11,9x 0.9)= 0,093 λίτρα πετρελαίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι φέτος η εκτιμώμενη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει το 1,45 ευρώ/λίτρο, το κόστος για κάθε κιλοβατώρα θερμικής ενέργειας με πετρέλαιο υπολογίζεται στα 0,093 x 1,45 ευρώ = 0,13485 ευρώ.

Φυσικό αέριο

Η θερμογόνος δύναμη του φυσικού αερίου δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από τη σύστασή του. Μια μέση τιμή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι τα 11,5 kWh/Nm3.

Ωστόσο, στην περίπτωση του αερίου, η χρέωση δε γίνεται βάσει του όγκου κατανάλωσης αλλά βάσει των καταναλισκόμενων kWh.

Έτσι, βάσει της μέσης τρέχουσας τιμής, κάθε κιλοβατώρα θέρμανσης με φυσικό αέριο κοστίζει 0,077 ευρώ. Ωστόσο η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί εφέτος για το φυσικό αέριο δεν είναι ακόμα γνωστή, οπότε οι υπολογισμοί θα πρέπει να γίνουν εκ νέου όταν η εικόνα θα είναι σαφέστερη.

Υγραέριο

Οι υπολογισμοί για το υγραέριο (LPG) θα γίνουν με την ίδια λογική όπως και παραπάνω.

Το υγραέριο έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 6,61 KWh/lt και η απόδοση των σύγχρονων συστημάτων καυστήρα – λέβητα υγραερίου φτάνει το 99%.

Γι αυτή την απόδοση, για να πάρουμε 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούνται: 1/(6,61x 0.99)=0,153 lt.

Θεωρώντας ένα μέσο κόστος για το υγραέριο 0,8 ευρώ/λίτρο τότε κάθε kWh θερμικής ενέργειας με τη χρήση υγραερίου κοστίζει: 0,153 x 0,8 ευρώ = 0,1224 ευρώ.

Όσον αφορά, τώρα, την εγκατάσταση της δεξαμενής υγραερίου, το κόστος για την όλη διαδικασία ανέρχεται στα 1.200 – 1.300 ευρώ στην περίπτωση της υπόγειας δεξαμενής, ενώ το κόστος μειώνεται εάν πρόκειται για υπέργεια.

Κλιματισμός

Τα κλιματιστικά είναι συσκευές ιδιαίτερα αποδοτικές. Και αυτό διότι λόγω του βαθμού απόδοσής τους (1,5 – 2 για τα συμβατικά, γύρω στο 4 για τα κλιματιστικά με inverter) καταναλώνουν λιγότερο συγκριτικά ρεύμα για την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με κλιματιστικό με απόδοση 2, τότε για κάθε kWh ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε, «παίρνουμε» θερμική ενέργεια 2 kWh.

Συνεπώς, για 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτείται 0,5 kWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε εάν επιλέξουμε τη λύση του κλιματιστικού, είναι το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση μεταπηδούμε σε άλλη κλίμακα χρεώσεων για τον ηλεκτρισμό λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος ( σε περίπτωση πολλών ωρών λειτουργίας καθημερινά).

Έτσι, θεωρώντας ένα μέσο κόστος 0,19 ευρώ / kWh, κάθε kWh θερμικής ενέργειας με κλιματιστικό απόδοσης 2, απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 0,5 kWh μας κοστίζει: 0,5 x 0,19 ευρώ = 0,095 ευρώ. Εάν όμως έχουμε ήδη υψηλή κατανάλωση ρεύματος για τις υπόλοιπες χρήσεις του σπιτιού και σε αυτή προστεθεί η κατανάλωση για τη θέρμανση, τότε το κόστος ανά KWh που θα πληρώσουμε πιθανόν να ανέβει πολύ υψηλότερα από το 0,19 ευρώ με το οποίο κάναμε τους υπολογισμούς. Το πρόβλημα δηλαδή με το ρεύμα είναι ότι δεν έχει σταθερή τιμή χρέωσης, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Είναι σαφές πάντως ότι όσο μεγαλύτερη απόδοση έχει η συσκευή μας τόσο μειώνεται το κόστος της θέρμανσης (αυξάνεται ωστόσο το κόστος αρχικής αγοράς).

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η ποιότητα της θέρμανσης που παρέχει το κλιματιστικό δεν είναι εφάμιλλη εκείνης που προσφέρει η κεντρική θέρμανση ή άλλες μορφές ομοιόμορφης κατανομής της θέρμανσης στο σπίτι.

Πέλλετ

Η θερμογόνος δύναμη των πέλλετ δεν είναι σταθερή αλλά παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις, κυρίως ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των πέλλετ που θα προμηθευτούμε. Μία μέση τιμή πάντως είναι 5 KWh/ Kg.

Οπότε, για απόδοση του καυστήρα γύρω στο 85%, για θερμική ενέργεια 1KWh απαιτούνται 1/(5 x 0.85)= 0,24 Kg πέλλετ με μέσο κόστος 0,27 ευρώ/kg. Οπότε, συνολικό κόστος για 1KWh θέρμανσης από πέλλετ: 0,0648 ευρώ. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή των πέλλετ δεν είναι σταθερή αλλά επηρεάζεται πολύ από την προσφορά και τη ζήτηση. Εκτιμάται ότι, όσο περισσότερο ζήτηση υπάρχει, τόσο θα ανεβαίνει η τιμή.

Αντλίες θερμότητας

Βασικό χαρακτηριστικό των αντλιών θερμότητας, το οποίο καθορίζει και το κόστος λειτουργίας κάθε συστήματος, είναι ο συντελεστής απόδοσης COP (Coefficient Of Performance). Πρόκειται για το λόγο της θερμικής ισχύος που το σύστημα αποδίδει προς την ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνει.

Για τις συμβατικές αντλίες θερμότητας ο συντελεστής απόδοσης κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 3.

Εάν όμως η αντλία συνδυαστεί με γεωεναλλάκτη, ο συντελεστής μπορεί να είναι έως και 5 (ανεβαίνει βέβαια το αρχικό κόστος).

Θεωρώντας συντελεστή ίσο COP = 3, τότε για 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούνται: 1/3 kWh = 0,33 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε για ένα μέσο κόστος ηλεκτρισμού της τάξης του 0,19 ευρώ / kWh, το τελικό κόστος για 1 kWh θερμικής ενέργειας με αντλίες θερμότητας ανέρχεται σε: 0,33 x 0,19 ευρώ = 0,0627 ευρώ.

Αν το σύστημα λειτουργεί και κατά τις ώρες ισχύος του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ (0,054 ευρώ/kwh) τότε το συνολικό ημερήσιο κόστος λειτουργίας μειώνεται σημαντικά.

Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι οι αντλίες θερμότητας χαρακτηρίζονται από υψηλό αρχικό κόστος, το οποίο κυμαίνεται από 6.500 – 9.000 ευρώ, οπότε είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις με μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση, που θα αποσβέσουν γρήγορα το αρχικό κεφάλαιο.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Είδαμε παραπάνω το βασικό τρόπο υπολογισμού του τελικού κόστους που θα έχουμε για την κάλυψη των θερμαντικών μας αναγκών μέσω των κυριότερων καυσίμων – συστημάτων που χρησιμοποιούνται ως κεντρικά συστήματα θέρμανσης.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν μέθοδοι θέρμανσης οι οποίες κατά κύριο λόγο προορίζονται για την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος συστήματος (πχ καυστήρας πετρελαίου).

Τέτοια συστήματα είναι τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, οι θερμοπομποί, οι σόμπες πέλλετ και τα ενεργειακά τζάκια. Βεβαίως, ανάλογα με το χώρο που πρέπει να θερμανθεί και τις ανάγκες του καταναλωτή, τα παραπάνω συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αποκλειστική πηγή θέρμανσης. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις (πχ μκρός ενιαίος χώρος) μπορεί πράγματι να συμφέρει οικονομικά η χρήση τους ως κύρια εστία θέρμανσης, αλλά αυτό είναι για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι μόνο εάν προηγηθεί η απαραίτητη μελέτη.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, στους υπολογισμούς που ακολουθούν δε θα χρησιμοποιήσουμε την προηγούμενη συλλογιστική, βάσει της οποίας το συνολικό κόστος για τη θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας μπορούσε να υπολογιστεί βάσει των συνολικών μας αναγκών σε kWh επί το κόστος κάθε kWh, αλλά θα καταλήξουμε σε εκτιμώμενα κόστη βάσει των χαρακτηριστικών κάθε συστήματος θέρμανσης.

Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης

Αυτό που σε πρώτη φάση είναι σημαντικό στην περίπτωση που επιλέξουμε την υπέρυθρη θέρμανση είναι να γίνει η σωστή επιλογή του αριθμού των πάνελ και της ισχύος τους ανάλογα με το χώρο που επιθυμούμε να θερμάνουμε. Η επιλογή αυτή, εκτός φυσικά από τα τετραγωνικά του χώρου, έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες όπως ο όγκος του χώρου, η μόνωση και η τοποθεσία του.

Παρακάτω δίνουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία σχετικά με την επιφάνεια που μπορεί να καλύψει κάθε θερμαντικό πάνελ ανάλογα με την ισχύ του. Οι τιμές αφορούν μέτρια μονωμένους χώρους με μέσο ύψος οροφής 2,5 μέτρα. Προτείνεται, σε περίπτωση που η μόνωση το χώρου δεν είναι ικανοποιητική, να χρησιμοποιηθεί εκείνο το πάνελ με την αμέσως μεγαλύτερη ισχύ από εκείνη που προκύπτει βάσει του παρακάτω πίνακα.

ΙΣΧΥΣ (W)        ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ( m2)

         450                                 9

         850                               18

         900                               22

Έτσι, ένα πάνελ 400 W (δηλ. 0,4 Kw), για λειτουργία 8 ωρών και θεωρώντας μια μέση χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος στα 0,19 ευρώ/kwh έχει κόστος: 0,4 x 8 x 0,19 ευρώ = 0,608 ευρώ.Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας τώρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το παράδειγμά μας ένα πάνελ 400 W.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ανάλογα με τις ώρες λειτουργίας, με το νυχτερινό τιμολόγιο μπορούμε να έχουμε σημαντική εξοικονόμηση.

Αυτό που θα πρέπει να αναφερθεί, τέλος, είναι ότι είναι πολύ σημαντικό τα θερμαντικά πάνελ, σε περίπτωση που απαιτούνται περισσότερα του ενός σε κάποιο χώρο, να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε το θερμαντικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, ασχέτως των παραγόμενων kWh θερμικής ενέργειας, να είναι ικανοποιητικό. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν την ιδιαιτερότητα να θερμαίνουν σώματα και αντικείμενα σε συγκεκριμένη εμβέλεια (5-6 μέτρα κατά μέσο όρο) και όχι τον αέρα του χώρου.

Σόμπες πέλλετ

Οι σόμπες πέλλετ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις σόμπες αέρα, οι οποίες θερμαίνουν μέσω της έκλυσης θερμού αέρα, και τις σόμπες νερού ή καλοριφέρ, οι οποίες συνδέονται με το κεντρικό μας σύστημα και τα σώματα καλοριφέρ και ουσιαστικά λειτουργούν σαν κεντρικοί καυστήρες.

- Αερόθερμες σόμπες πέλλετ

Οι αερόθεμες σόμπες πέλλετ προορίζονται για τη θέρμανση ενιαίων χώρων και σε γενικές γραμμές μπορούμε να υπολογίσουμε ότι απαιτείται ονομαστική ισχύς 1 KW για κάθε 8 τετραγωνικά μέτρα. Αυτή βεβαίως είναι μια πρώτη προσέγγιση η οποία αναλόγως την περίπτωση (πχ μεγάλος όγκος δωματίου λόγω μεγάλου ύψους) παρουσιάζει αποκλίσεις.

Οι αποδόσεις των αερόθερμων σομπών πέλλετ κυμαίνονται από 85% έως 92%. Έτσι, θεωρώντας μια αερόθερμη σόμπα πέλλετ με βαθμό απόδοσης 85% και θερμογόνο δύναμη για το πέλλετ 5 kwh/kg, προκύπτει ότι 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτεί 0,24 κιλά πέλλετ. Οπότε με τιμή για τα πέλλετ 0,27 ευρώ/kg, προκύπτει συνολικό κόστος: 0,0648 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι το εξής: Το παραπάνω νούμερο αφορά το κόστος για κάθε κιλοβατώρα θερμικής ενέργειας που παράγεται και, όπως βλέπουμε, είναι το ίδιο που προέκυψε και στην περίπτωση του καυστήρα πέλλετ παραπάνω. Αυτό που διαφέρει από σύστημα σε σύστημα είναι η ονομαστική ισχύς, η οποία θα καθορίσει την κατανάλωση καυσίμου (σε κιλά στην περίπτωση των πέλλετ) που απαιτείται ανά ώρα. Έτσι, ενώ το κόστος ανά μονάδα θερμότητας είναι το ίδιο, μια σόμπα μέγιστης ισχύος 10 KW θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από μία άλλη ισχύος 7 KW, καθώς η πρώτη καλείται να καλύψει περισσότερα τετραγωνικά και να αποδώσει περισσότερη ισχύ για τον ίδιο χρόνο λειτουργίας. Κατά μέσο όρο πάντως, μία αερόθερμη σόμπα πέλλετ ονομαστικής ισχύος 10 KW απαιτεί κατανάλωση 0.65 – 1.90 Kg/h.

- Σόμπες πέλλετ καλοριφέρ

Οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας και να λειτουργήσουν είτε σε συνδυασμό με το βασικό μας καύσιμο με συμπληρωματικό τρόπο είτε να λειτουργήσουν σαν μοναδικές εστίες θέρμανσης.

Η ονομαστική ισχύς που απαιτείται στην περίπτωση των σομπών καλοριφέρ πέλλετ, δεδομένου ότι προορίζονται για τη θέρμανση του νερού που μέσω της κυκλοφορίας του στα θερμαντικά σώματα θα θερμάνει το σύνολο των χώρων του σπιτιού, είναι βεβαίως μεγαλύτερη.

Όπως και στην περίπτωση των αερόθεμων σομπών πέλλετ, η ισχύς των σομπών καλοριφέρ κυμαίνεται από 85% – 90% και το κόστος ανά kWh ενέργειας είναι το ίδιο. Αυτό που αλλάζει, αφού περνάμε σε υψηλότερα επίπεδα ονομαστικής ισχύος, είναι η ποσότητα του καυσίμου που καταναλώνεται την ώρα. Έτσι, μία σόμπα πέλλετ καλοριφέρ ονομαστικής ισχύος 15 Kw, η οποία μπορεί να καλύψει μία μέση κατοικία 100 – 110 τ.μ., μπορεί να απαιτεί κατανάλωση καυσίμου μεταξύ 1,2 – 4 kg / ώρα.

Ενεργειακά τζάκια

Τα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται, όπως και οι σόμπες πέλλετ, σε δύο κατηγορίες: τα αερόθερμα και τα τζάκια καλοριφέρ ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο βαθμός απόδοσης μπορεί να φτάσει και το 80%. Οι υπολογισμοί όσον αφορά το κόστος ανά kWh μπορούν να γίνουν κατ΄αναλογία με τις προηγούμενες περιπτώσεις που παρατέθηκαν: Κόστος ανά kWh = (Κόστος καυσίμου ανά kg) / (Θερμογόνος δύναμη καυσίμου x Βαθμός απόδοσης συσκευής).

Το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά τζάκια τα οποία αντί για πέλλετ καίνε καυσόξυλα, αλλάζοντας την θερμογόνο δύναμη στα 4,2 kWh/kg και μέσο κόστος καυσόξυλων στα 0,20 ευρώ/kg. Επίσης, αντίστοιχοι υπολογισμοί μπορούν να γίνουν και για τα παραδοσιακά τζάκια (δηλ. ανοιχτής εστίας), η απόδοση των οποίων κυμαίνεται γύρω στο 10%.

Πρακτικά τώρα, ένα ενεργειακό τζάκι θερμού αέρα με ονομαστική ισχύ 10 Kw, το οποίο μπορεί να καλύψει έως και 100 τετραγωνικά (αναφερόμαστε σε περιπτώσεις ενιαίων χώρων – σε διαφορετική περίπτωση, ικανοποιητική θέρμανση θα υπάρχει μόνο στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένο το τζάκι), η κατανάλωση ανέρχεται σε 0,6 – 2,4 kg πέλλετ /h.

Στην περίπτωση των ενεργειακών τζακιών καλοριφέρ, η απαιτούμενη ονομαστική ισχύς αυξάνεται. Όπως και στην περίπτωση των σομπών πέλλετ καλοριφέρ, τα τζάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως μοναδική εστία θέρμανσης του νερού που θα κυκλοφορήσει στα σώματά μας είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα, ως «βοήθημα», προς το κύριο καύσιμό μας. Σε αυτή την περίπτωση ένα ενεργειακό τζάκι 16 Kw, το οποίο μπορεί να καλύψει συνολικό χώρο έως και 140 τετραγωνικά, έχει κατανάλωση η οποία από 1 έως 3,5 kg πέλλετ/h. Εάν τώρα το ενεργειακό τζάκι αντί για πέλλετ καίει καυσόξυλα, τότε η ωριαία κατανάλωση κυμαίνεται από 4 – 6 kg καυσόξυλα/h.

Ηλεκτρική θέρμανση

Στην περίπτωση της ηλεκτρικής θέρμανσης (δηλ. ηλεκτρικές θερμάστρες, ηλεκτρικά καλοριφέρ κλπ) τα πράγματα είναι σχετικά απλά καθώς για κάθε 1 kWh θερμικής ενέργειας που λαμβάνουμε απαιτείται 1 kWh ηλεκτρικής. Συνεπώς, οι ώρες λειτουργίας κάθε συσκευής σε συνδυασμό με τη χρέωση του ρεύματος θα μας δώσουν το τελικό κόστος. 

Συμπέρασμα

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν αποκλειστικά το κόστος της κατανάλωσης καυσίμου και όχι το συνολικό κόστος της θέρμανσής μας.

Έτσι, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι, εν τέλει, τα επι μέρους χαρακτηριστικά κάθε καταναλωτή θα δώσουν την τελική απάντηση στο ποια λύση είναι μακροπρόθεσμα συμφέρουσα.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος καταναλωτής έχει μικρές ανάγκες σε θέρμανση τότε θεωρείται ασύμφορο να προβεί στην εγκατάσταση ενός συστήματος με μεγάλο αρχικό κόστος διότι πολύ δύσκολα θα κάνει απόσβεση. Αντιθέτως, στην περίπτωση που θέλουμε να καλύψουμε πολλά τετραγωνικά και σχετικά μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση, η αλλαγή καυσίμου, από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή κάποιο άλλο εναλλακτικό καύσιμο, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να θεωρηθεί ακόμη και επιτακτική καθώς η εξοικονόμηση είναι υψηλή και η απόσβεση γίνεται γρήγορα.

Επίσης, πρέπει κανείς να εξετάσει το συνδυασμό μορφών θέρμανσης. Να έχει δηλαδή, πιθανόν, κάποια «θέρμανση βάσης» (ειδικά εάν υπάρχει ήδη εγκατάσταση και δεν μπορεί ή δεν συμφέρει να προχωρήσει σε αλλαγή)και να συμπληρώνει σε επιμέρους χώρους ή για κάποιες ώρες της ημέρας με μια εναλλακτική μορφή θέρμανσης.

αναδημοσίευση από : http://ergon-blog.blogspot.gr

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

Για ποιο λόγο πρέπει να βάλω οικολογικό τζάκι στο σπίτι μου?

Ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης, πέρα από την εξαιρετικά δαπανηρή και αντιοικολογική καύση πετρελαίου, είναι η χρήση τζακιού το οποίο θεωρείται οικολογικό μέσο, διότι καίει ανανεώσιμα καύσιμα (τα ξύλα).

Τα κλασσικά τζάκια που υπάρχουν στα σπίτια εξυπηρετούν διακοσμητικούς κυρίως λόγους, ζεσταίνοντας απλά ένα μικρό χώρο του σπιτιού και ΔΕΝ αποτελούν γι' αυτό ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. Όμως αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει σήμερα , σε τέτοιο βαθμό που το τζάκι να αποτελεί πλέον την κεντρική θέρμανση του σπιτιού ανεξάρτητα των τετραγωνικών του.

Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενεργειακών -οικολογικών τζακιών τα οποία εξοικονομούν σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας και αποδεικνύονται ιδιαιτέρως οικονομικά, ως προς τη λειτουργία τους, ενώ παράλληλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Τι είναι ενεργειακό - οικολογικό τζάκι;

α)Ενεργειακό τζάκι είναι η εστία κατάλληλα κατασκευασμένη έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται όσο γίνεται περισσότερο την ενέργεια που παράγει από την καύση του ξύλου και να διοχετεύει στο χώρο του σπιτιού ποσότητα θερμικής ενέργειας.
β)Οικολογικό τζάκι είναι η εστία η οποία είναι εφοδιασμένη με την δευτερογενή καύση. Τι είναι δευτερογενή καύση ; Είναι το εξάρτημα εκείνο το οποίο επεξεργάζεται τα κατάλοιπα της πρωτογενούς καύσης της φωτιάς σε θερμοκρασία πάνω από 400 βαθμούς Κελσίου, άρα μια καλή δευτερογενή καύση δεν αφήνει καθόλου κατάλοιπα για το περιβάλλον. Αποτέλεσμα: Όταν ένα ενεργειακό τζάκι σε συνδυασμό με την τέλεια δευτερογενή καύση δίνουν ένα αποτέλεσμα με απόδοση 95% .
Η εξωτερική κύρια διαφορά ενός παραδοσιακού τζακιού και ενός ενεργειακού είναι πως η εστία κλείνει με γυάλινο πορτάκι. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά στην απόδοση. Διότι κλείνοντας την εστία πλέον ,αφενός δεν απορροφά τον ήδη θερμό αέρα του εσωτερικού χώρου του σπιτιού, αφετέρου γίνεται έλεγχος του ποσοστού οξυγόνου που διοχετεύεται στην φλόγα με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη καύση και τις μικρότερες απώλειες θέρμανσης από την καμινάδα
.

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα ενεργειακά τζάκια ;

Πρόκειται για εστίες κλειστού τύπου, κατασκευασμένες από χάλυβα με επένδυση από φύλλα μαντεμιού με πυρίμαχο κεραμικό τζάμι.
Ο βαθμός απόδοσης των εστιών αυτών είναι σαφέστατα υψηλότερος από αυτών των συμβατικών τζακιών και κυμαίνεται μεταξύ 90-95% . Τα ενεργειακά τζάκια εκμεταλλεύονται τις μεταλλικές επιφάνειες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της εστίας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κύκλωμα αέρος. Με τον τρόπο αυτό διοχετεύεται στο κάτω μέρος της εστίας, ψυχρός, υγροποιημένος, καθαρός αέρας, ο οποίος στη συνέχεια θερμαίνεται στο πίσω μέρος του τζακιού και διοχετεύεται μέσω αεραγωγών , είτε στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι είτε σε άλλους χώρους της επιλογής μας.
Όλα τα ενεργειακά μας τζάκια είναι εφοδιασμένα με δυο και με τρεις αεροθαλάμους
.
Τι είναι αεροθάλαμοι;
Η εισαγωγή αέρα που γίνεται στα ενεργειακά τζάκια γίνεται από έξω από το σπίτι με μια φ125 αλουμινίου, ο αέρας που εισέρχεται πάντα φρέσκος, με τη βοήθεια μοτέρ προωθείται στον πρώτο αεροθάλαμο, που γίνεται η κυρίως προθέρμανση του. Στο σημείο αυτό θερμαίνεται έως 60 βαθμούς Κελσίου και εισέρχεται στο δεύτερο αεροθάλαμο, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην εστία. Κατά την διαδρομή του και την έξοδο του από το δεύτερο αεροθάλαμο ο αέρας θερμαίνεται γύρω στους 140 βαθμούς Κελσίου και προωθείται στον τρίτο αεροθάλαμο, ο οποίος βρίσκεται πάνω από την εστία και δίπλα στην καμινάδα, εκεί ο αέρας βγαίνει πλήρως στο χώρο μας, καυτός, στους 270 βαθμούς Κελσίου. Οι παραπάνω αναφερόμενες θερμοκρασίες του αέρα είναι πάντα στο μάξιμουμ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, οι ενεργειακές οικολογικές εστίες έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις με αποτέλεσμα τη γρήγορη και υγιεινή άνοδο της
θερμοκρασίας στο χώρο σας.

Καύσιμη ύλη καίμε πάντα ξύλα στεγνά το πολύ με 10% υγρασία. Με τον τρόπο αυτό θερμαίνονται ένας ή περισσότεροι χώροι.

Προτιμούμε: Πουρνάρι, Βελανίδια, Οξιά, Δρυς, Κουμαριές.

Αποφεύγουμε: Πεύκα, Κυπαρίσσι και ότι άλλο έχει ρετσίνι.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι, ο συνεχώς ανανεώσιμος αέρας που εισέρχεται στον χώρο μας συμβάλλει στην υγιεινή του σπιτιού, πράγμα που καθιστά τα ενεργειακά τζάκια ιδανικά για χώρους που βρίσκονται μικρά παιδιά και ευπαθείς ομάδες.
Οικονομικά ως προς τη λειτουργία τους!!!

Με τα ενεργειακά - οικολογικά τζάκια όχι μόνο ΔΕΝ θα χρειαστεί να καίμε πετρέλαιο αλλά κάνουμε και οικονομία στα ξύλα σε σχέση με το κλασσικό τζάκι επιτυγχάνουμε 24ωρη καύση και απόδοση θέρμανσης μέσα σε 30 λεπτά, που δεν περιορίζεται μόνο τριγύρω από το τζάκι ,αλλά διαχέεται σε όλο το σπίτι και στους υπόλοιπους χώρους, εάν πρόκειται για μεζονέτα.
Οι αεραγωγοί μεταφέρουν καυτό αέρα από την εξαγωγή του τζακιού έως και 15 μέτρα, πάντα μονωμένοι, μεταφέροντας και οι δύο μαζί συνολικά 700 κυβικά αέρα ανά ώρα. Λύνοντας το πρόβλημα αερισμού της οικίας και μειώνοντας το πρόβλημα της υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού από το 80% στο 50% . Προσφέροντας πάντα ιδανική θέρμανση.
Ασφάλεια

Τα ενεργειακά τζάκια πέρα από την υψηλή απόδοση έχουν και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Είναι απόλυτα ασφαλή. Με την γυάλινη πόρτα που διαθέτουν μπορούν να λειτουργούν χωρίς επίβλεψη, ενώ με τον μεγάλο χρόνο που κρατά η καύση ενός κούτσουρου δεν ανησυχούμε για σύντομη ανατροφοδοσία. Έτσι επιτρέπουν την αμέριμνη απόλαυση αφού μπορούμε ν’αφήσουμε την φωτιά να καίει με απόλυτη ασφάλεια και ν’απομακρυνθούμε από τον χώρο. Επίσης υπάρχει έλεγχος της θερμοκρασίας του αέρα στην έξοδό του, με ηλεκτρονικό θερμοστάτη με ηχητική ειδοποίηση, ο οποίος μας ειδοποιεί σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει ή είναι αυξημένη.
Φυσικά, τα ενεργειακά τζάκια μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς την εξαφανιζόμενη πόρτα όπως τα παραδοσιακά, αλλά σε αυτή την περίπτωση με ακόμα καλύτερη απόδοση και απόλαυση της φλόγας σε σχέση με τα κλασσικά.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Υψηλές θερμιδικές αποδόσεις.
  • Ασφάλεια λόγω της δυνατότητας λειτουργίας με κλειστή πόρτα.
  • Μεγαλύτερος χρόνος ζωής.
  • Οικονομία στην κατανάλωση.
  • Καθαριότητα
  • Ευκολία στη χρήση


 

ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Βέλτιστη χρήση των καυσίμων
Το πετρέλαιο θέρμανσης περιέχει υδρογόνο το οποίο, κατά την καύση, μετατρέπεται σε ατμό. Σε περίπτωση που τα καυσαέρια ψυχθούν από την καύση, ο ατμός που περιέχεται σε αυτά συμπυκνώνεται και η θερμότητα από τη διαδικασία συμπύκνωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τα καυσαέρια πρέπει να ψύχονται σε χαμηλότερη από τη λεγόμενη «θερμοκρασία σημείου υγροποίησης» για να είναι εφικτό να συμπυκνωθούν. Η θερμοκρασία σημείου υγροποίησης εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε υδρογόνο του καυσίμου και ως εκ τούτου, από το περιεχόμενο του ατμού των καυσαερίων. Με πετρέλαιο θέρμανσης η θερμοκρασία σημείου υγροποίησης είναι περίπου 47 °C. Με τη χρήση της λανθάνουσας θερμότητας συμπύκνωσης, η αποδοτικότητα ενός συστήματος θέρμανσης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Στην πράξη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή 0,5 έως 1 λίτρου συμπυκνώματος ανά κιλό του πετρελαίου θέρμανσης. Εξαιτίας της σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας μεταξύ 45 και 50 °C από τα καυσαέρια που προκύπτουν, οι αεραγωγοί για την απομάκρυνση τους μπορεί να είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό σωλήνα.
Η σύγχρονη τεχνολογία για λέβητες συμπύκνωσης μπορεί συνεπώς να εξαγάγει την ενέργεια από το καύσιμο που χρησιμοποιείται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους λέβητες συμπύκνωσης πετρελαίου να φτάσουν το 98% απόδοσης, αν μετρηθεί σε σχέση με την υψηλότερη τιμή θέρμανσης (μεικτή θερμογόνος δύναμη) του πετρελαίου θέρμανσης, μια τιμή που αντιπροσωπεύει το φυσικό όριο του εφικτού. Ένας παραδοσιακός λέβητας δεν κάνει χρήση αυτής της πρόσθετης θερμότητας η οποία συνεπώς αχρηστεύεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ενέργεια που περιέχεται στα συμπυκνώματα εκχέεται στο περιβάλλον μέσω της καπνοδόχου ή ενός καπναγωγού. Η τεχνολογία των λεβήτων συμπύκνωσης πετρελαίου συνεπώς επιτυγχάνει την υψηλότερη απόδοση με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και ελάχιστες εκπομπές ρύπων.
Καθαρό για το περιβάλλον: το πετρέλαιο θέρμανσης χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο είναι ένα καύσιμο ποιότητας, το οποίο ανταποκρίνεται στα καθορισμένα πρότυπα και παρουσιάζει αρκετά ουσιώδη πλεονεκτήματα σε σχέση με το κανονικό πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι οι τοξικές ουσίες που περιέχονται στα καυσαέρια περιορίζονται στο ελάχιστο. Επιπλέον, το συμπύκνωμα δεν χρειάζεται να εξουδετερωθεί. Γι' αυτό και συνιστάται από όλους τους κορυφαίους κατασκευαστές συσκευών θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο είναι ιδανικό για τις απαιτήσεις της τεχνολογίας λεβήτων συμπύκνωσης και προσφέρει πλεονεκτήματα και για λέβητες χαμηλών θερμοκρασιών. Το πετρέλαιο θέρμανσης χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο καίει πολύ καθαρά και κάνει για σταθερά καλή μετάδοση της θερμότητας στον λέβητα. Αυτό οδηγεί σε λέβητες που επιδεικνύουν συνεχώς υψηλά επίπεδα απόδοσης και υψηλό βαθμό αξιοπιστίας. Το πετρέλαιο θέρμανσης χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο θα προσελκύσει φορολογικά πλεονεκτήματα σε πολλές χώρες έναντι των συμβατικών πετρελαίων θέρμανσης. Ως εκ τούτου, οι φορείς χάραξης πολιτικής σκοπεύουν να ενθαρρύνουν τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και, επομένως, να καθιερώσουν μια σημαντική προϋπόθεση για την ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας λεβήτων συμπύκνωσης πετρελαίου. Επιπροσθέτως, η τεχνολογία λεβήτων συμπύκνωσης πετρελαίου συνδυάζεται υπέροχα με την ηλιακή-θερμική ενέργεια. Οι ηλιακοί συλλέκτες συμπληρώνουν το σύστημα ζεστού νερού χρήσης και, ανάλογα με το σχεδιασμό του συστήματος, συμβάλλουν και στη θέρμανση του κτιρίου.

ΛΕΒΗΤΕΣ PELLET

Οι συσκευές που καίνε πέλλετ είναι πιο απλές στη λειτουργία τους και πιο άνετες από άλλες συσκευές που καίνε ξύλινο υλικό, στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολες στη χρήση τους όσο και οι συσκευές που χρησιμοποιούν το αέριο, το πετρέλαιο ή τις ηλεκτρικές θερμάστρες. Αυτές οι σόμπες καίνε ξύλινα πέλλετ – συμπιεσμένα κομματάκια ξύλου στο μέγεθος ξηρών καρπών.

Οι καυστήρες πέλλετ βασίζονται σε περίπλοκους υπολογιστές και ηλεκτρονικούς πίνακες κυκλωμάτων για να καθορίσουν το πόσα καύσιμα πέλλετ πρέπει να καούν. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν τουλάχιστον δύο λειτουργίες καύσης και μερικά μοντέλα χρησιμοποιούν θερμοστάτες για να ελέγξουν αυτή την καύση. Χρησιμοποιούν επίσης ένα σύστημα πεπεισμένου αέρα για να διανείμουν τη θερμότητα. Οι καυστήρες πέλλετ είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, δεν μολύνουν σχεδόν καθόλου το περιβάλλον και ανάλογα με το μοντέλο μπορούν να παράγουν μεταξύ 10.000 και 60.000 Btu ανά ώρα. Επειδή οι καυστήρες πελλετ καίνε το ξύλο τόσο αποτελεσματικά δεν χρειάζεται να υπάρχει μία κανονική καπνοδόχος αφού η εξαγωγή των καπνών μπορεί να γίνει μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο από ένα σωλήνα που καταλήγει σε εξωτερικό χώρο, αυτός ο σωλήνας αποτελείται από ένα ανοξείδωτο εσωτερικό και ένα αλουμινένιο εξωτερικό. Οι καυστήρες πέλλετ μπορούν να χρησιμοποιούσουν μία υπάρχουσα καπνοδόχο, αλλά συνήθως χρειάζεται να τροποποιηθεί έτσι ώστε να περνάει ο σωλήνας που θα γίνεται η εξαγωγή του καπνού.

Οι καυστήρες πέλλετ δεν χρειάζονται να ανεφοδιάζονται τόσο συχνά όσο άλλες συσκευές που καίνε ξύλα. Ο ανεφοδιασμός με πέλλετ ποικίλλει από μια φορά την ημέρα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το μοντέλο καυστήρα και τις θερμαντικές σας ανάγκες. Για να γίνει ο ανεφοδιασμός απλά χύνετε τα πέλλετ σε μια χοάνη η οποία κρατά μεταξύ 15 και 60 κιλά και από εκεί ένας μηχανισμός τα μεταφέρει στο εσωτερικό του καυστήρα.

Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων τροφοδοσίας των καυστήρων, από το πάνω μέρος ή από μπροστά. Μερικά μοντέλα εκτός από τα πέλλετ έχουν την δυνατότητα να καίνε και καυσόξυλα ενώ άλλα είναι σε θέση να μπορούν να κάψουν και “χαμηλότερης” ποιότητας πελλετ, ένα καλό χαρακτηριστικό γνώρισμα για το μέλλον όταν τα πελλετ μπορεί να αποτελούνται από άλλα υλικά εκτός από το συμπιεσμένο πριονίδι.

Αντίθετα από άλλες συσκευές καύσης ξύλου οι καυστήρες πελλετ βασίζονται στα μηχανικά συστήματα τροφοδοσίας του αέρα που τον αντλούν από το περιβάλλον του σπιτιού, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν έναν ανεμιστήρα που ωθεί τον αέρα στο εσωτερικό του καυστήρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα “ρεύμα” αέρα στο μέρος όπου γίνεται η καύση, το σύστημα μερικές φορές χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα για να παρασύρει τον αέρα από την περιοχή καύσης μέσω του συστήματος εξάτμισης (το λεγόμενο σύστημα αρνητικής πίεσης).

Το κάψιμο των πέλλετ μέσα στον καυστήρα είναι συνήθως βολικό, τακτοποιημένο και ασφαλές, οι καυστήρες δεν απαιτούν ανεφοδιασμό περισσότερο από μία φορά την ημέρα και τα πέλλετ συμπιέζονται και τοποθετούνται σε σάκους για να μπορείτε να έχετε μία καθαρή και εύκολη αποθήκευση για την άνετη διαχείριση τους. Οι καυστήρες πέλλετ ουσιαστικά δεν βγάζουν καπνό και παράγουν λιγότερη μυρωδιά από άλλες συσκευές καύσης ξύλου. Επιπλέον, το εξωτερικό μέρος του καυστήρα δεν χρησιμοποιείται για την ακτινοβολία της θερμότητας και παραμένει σχετικά δροσερό αποτρέποντας σας να καείτε από ατύχημα αν τον ακουμπήσετε τυχαία.

Οι συσκευές καύσης των πέλλετ εντούτοις έχουν μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε καυστήρα, όπως ότι επειδή αποτελούνται από πολλά κινούμενα μέρη χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό για να λειτουργούν σωστά (μια φορά τον χρόνο πριν το χειμώνα) αλλά είναι σχετικά εύκολη και φτηνή και επειδή απαιτούν ηλεκτρικό πρέπει να υπολογίσετε το πόσο επιπλέον ρεύμα θα καταναλώνετε.

Οι περισσότεροι καυστήρες πέλλετ κοστίζουν από 1.700€ μέχρι 4000€. Εάν συγκρίνετε την τιμή ενός καυστήρα πέλλετ με μία συσκευή που χρησιμοποίει αέριο ή μια άλλη συσκευή παραγωγής θερμότητας καλό θα είναι να συγκρίνετε το συνολικό κόστος εγκατάστασης των διαφορών συστημάτων. Εάν ο καυστήρας πελλετ δεν χρειάζεται μια καπνοδόχο τότε το κόστος ολόκληρου του συστήματος μπορεί να είναι λιγότερο από αυτό ενός άλλου. Τα πέλλετ είναι διαθέσιμα σε σάκους των 15 κιλών, σε παλέτες των 70 σακιών βάρους 1050 κιλών και σε jumbo bags του ενός τόνου. Η μέση κατανάλωση στην Ελλάδα κυμαίνεται από 1-3 τόνους για περιστασιακή χρήση ενώ ανεβαίνει στους 6+ τόνους για κάποιον που θέλει να έχει πλήρη χρήση του καυστήρα πέλλετ για όλο το χειμώνα.

ΛΕΒΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ήδη στα 0.90 αλλά και το ενδεχόμενο εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης η οποία θα εκτινάξει την τιμή του πάνω από 1,50 ανά λίτρο μας οδηγεί στην αναζήτηση ενός φθηνότερου τρόπου θέρμανσης.
Η καύση ξύλου για θέρμανση μπορεί να γίνει σε μια πληθώρα συσκευών είτε αυτές είναι τοποθετημένες στον κυρίως χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε όπως τα τζάκια και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου είτε με συσκευές που εγκαθίστανται στο λεβητοστάσιο δηλαδή ξυλολέβητες.
Αν επιλέξουμε το τζάκι για την θέρμανση της οικίας μας τότε προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε κλειστές ενεργειακές εστίες καθώς στις ανοιχτές μεγάλο μέρος της θερμότητας διαφεύγει από την καμινάδα και το τζάκι χρησιμοποιείται σχεδόν ως διακοσμητικό μέσο εφόσον η απόδοση του είναι κάτω από 15%.
Στις κλειστές ενεργειακές εστίες έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ των αερόθερμων εστιών οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως ως βοηθητικό μέσο θέρμανσης καθώς για να ζεστάνουμε διαφορετικούς χώρους είναι απαραίτητη η ύπαρξη αεραγωγών από το χώρο που είναι τοποθετημένο το τζάκι προς όλα τα δωμάτια ή ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ το οποίο συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ και θερμαίνει όλο το σπίτι.
Και τα δύο τζάκια μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα μεγέθη, βαθμούς απόδοσης και ισχύος με μέγιστο περίπου στα 30kw με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για πολύ μεγάλες οικίες.
Αντίστοιχα και οι αερόθερμες σόμπες ξύλου προσφέρονται ως βοηθητικό μέσο θέρμανσης καθώς και αυτές βγαίνουν με μέγιστη ισχύ περίπου στα 15kw.
Οι λέβητες ξύλου που τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο δεν έχουν τον περιορισμό στη μέγιστη ισχύ που έχουν τα τζάκια και σόμπες καθ’ όσον υπάρχουν λέβητες με ισχύ έως 900kw που μπορούν άνετα να θερμάνουν τεράστιους χώρους.
Στους λέβητες ξύλου συναντάμε δύο κατηγορίες. Τους απλούς λέβητες ξύλου και τους σύγχρονους λέβητες αεριοποίησης.
Στους απλούς λέβητες η καύση δεν είναι ελεγχόμενη ή είναι μερικώς ελεγχόμενη από ένα ταμπερ αέρα το οποίο ανοιγοκλείνει ανάλογα με την θερμοκρασία του λέβητα και ελέγχει ως ένα βαθμό το οξυγόνο που δέχεται ο χώρος καύσης άρα και την ένταση της καύσης των ξύλων. Η θερμοκρασία του νερού στα σώματα δεν μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια και έτσι πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο η θερμοκρασία μέσα στον χώρο να είναι μεγαλύτερη από αυτή που ζητάμε.
Στους λέβητες αεριοποίησης ή αλλιώς λέβητες αντεστραμμένης φλόγας η καύση των ξύλων γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο τα ξύλα καίγονται στον επάνω θάλαμο με την μέθοδο της αντεστραμμένης φλόγας. Τα αέρια που παράγονται στον πρώτο θάλαμο οδηγούνται κάτω στο δεύτερο θάλαμο όπου καίγονται μέσα σε ένα κεραμικό εξάρτημα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία προσφέροντας απόδοση μέχρι 92%.
Ένα βεντιλατερ στέλνει οξυγόνο ή κλείνει εντελώς την παροχή του στον αεροστεγώς κλεισμένο χώρο καύσης ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό με αυτό τον τρόπο την καύση των ξύλων σύμφωνα με την ζήτηση που υπάρχει από τον θερμοστάτη χώρου και έτσι η θερμοκρασία ελέγχεται επαρκώς ώστε να μην ξεφεύγει από τα επιθυμητά όρια ή σχεδόν να κλείνει όταν δεν υπάρχει ζήτηση.
Επειδή η καύση γίνεται με μεγάλο βαθμό απόδοσης τα υπολείμματα της καύσης δηλαδή οι στάχτες είναι πολύ λίγες σε ποσότητα σε σχέση με την απλή καύση αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τον καθημερινό καθαρισμό του λέβητα
Επίσης δεν παράγει ορατά καυσαέρια όπως όλες οι άλλες συσκευές καύσης ξύλου.

Οι λέβητες ξύλου αλλά και τα τζάκια καλοριφέρ όπως φυσικά όλοι οι λέβητες στερεών καυσίμων είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με ανοιχτό δοχείο διαστολής για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο μερικοί σύγχρονοι λέβητες ξύλου ενσωματώνουν μία σειρά από συστήματα ασφάλειας κατά της υπερθέρμανσης και μπορούν να λειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις και με κλειστό δοχείο διαστολής.
Οι λέβητες ξύλου που μπορούν να λειτουργήσουν με κλειστό δοχείο διαστολής περιλαμβάνουν ένα σύστημα όπου κρύο νερό από την ύδρευση διοχετεύεται περιμετρικά του λέβητα και τον ψύχει σε περίπτωση υπερθέρμανσης λόγω π.χ. διακοπής λειτουργίας του κυκλοφορητή καθώς επίσης και μία σειρά από βαλβίδες εκτόνωσης.
Τέλος όλες τις συσκευές καύσης ξύλου και μετάδοσης της θερμότητας με νερό για περισσότερη ασφάλεια, για μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο αλλά και για μεγαλύτερη αυτονομία δηλαδή για να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις τροφοδοσίες με ξύλα μπορούμε να τις συνδέσουμε με ένα δοχείο αδράνειας το οποίο λειτουργεί σαν αποθήκη ενέργειας.
Το δοχείο αδράνειας είναι στην ουσία ένα τεράστιο boiler με μόνωση. Η χωρητικότητα του σε νερό εξαρτάται από την ισχύ του λέβητα. Στη Γερμανία π.χ. προτείνουν το ελάχιστο 50 λίτρα νερό για κάθε kw του λέβητα. Έτσι για ένα λέβητα 40 kw θα χρειαστούμε δοχείο αδράνειας με 2.000 λίτρα νερό.
Όταν ο χώρος μας έχει θερμανθεί επαρκώς αλλά στο λέβητα συνεχίζουν να καίνε τα ξύλα η παραχθείσα ενέργεια διοχετεύεται στο δοχείο αδράνειας και θερμαίνει το νερό που βρίσκεται εκεί. Στην περίπτωση που ζητήσουμε ξανά θέρμανση και δεν υπάρχουν ξύλα τα σώματα τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το δοχείο αδράνειας και έτσι αποφεύγουμε το συχνό γέμισμα του λέβητα με ξύλα.
Με την χρήση της συσκευής Laddomat και ένα μεγάλο δοχείο αδράνειας αυξάνουμε την απόδοση του ξυλολέβητα μας και μεγαλώνουμε κατά πολύ το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε δυο διαδοχικές τροφοδοσίες με ξύλα.

Blogger news

1 2 3 4 5